Šufan / Blog / Ako vyrábame čokoládu

Ako vyrábame čokoládu

To, že si u Šufana vyrábame čokoládu, nie je žiadnym tajomstvom. Náš sladký príbeh prevoňaný kakaovými bôbmi sa začal písať ku koncu roka 2020. Vtedy sme sa inšpirovali britským príslovím „shy kids get no chocolate“, ktoré hovorí, že strachopudi čokoládu nedostanú. A pretože strachopudi rozhodne nie sme, vyladili sme receptúru, skončili s dovozom z čokoládovní a začali do našich masiel pridávať vlastnú čokoládu.

Teraz, o dva roky neskôr, pre vás máme novinku, po ktorej ste volali už dlho – tabuľkovú čokoládu. A nie len takú hocijakú. S myšlienkou predstaviť vám špičkovú a zároveň dostupnú tabuľkovú čokoládu sme sa pohrávali už nejaký ten piatok. Kým však padlo dôležité rozhodnutie prekonať ďalší míľnik, museli sme získať istotu, že to s čokoládou naozaj vieme. Pretože ste nás, našťastie, neustále zásobovali objednávkami, čokolády sme vyrobili už tony a získali kopu skúseností.

V akých výrobkoch si na našej čokoláde pravidelne pochutnávate?

Bez čokolády by sa nezaobišiel žiadny z týchto výrobkov:

Všetky zároveň patria medzi šufanovské bestsellery. Možno je to náhoda, možno za to môže práve čokoláda… Ktovie. 

Každého nadšenca varenia a pečenia určite nenecháva chladným ani naša strúhaná tmavá a biela čokoláda. Okrem všemožných receptov sú čokoládové hoblinky skvelé aj na prípravu horúcej čokolády.

Čo je to bean to bar čokoláda?

Ak je niečo, na čom si u Šufana naozaj zakladáme, je to poctivá výroba. Keď sme sa teda rozhodli rozšíriť ponuku o čokoládové tabuľky, mali sme v tom jasno – pôjde o čokoládu vyrábanú metódou „bean to bar“ alebo „od bôbu po tabuľku“. Inými slovami, budeme mať pod palcom kompletnú výrobu a premeníme ešte nepražené kakaové boby na sladký zázrak.

Výroba čokolády krok za krokom

Celý proces sa začína starostlivým výberom kakaových bôbov, len tak si totiž môžeme byť istí, že výsledok bude stáť za to. Drvené kakaové boby zbavené šupiek šetrne pražíme, aby si zachovali čo najviac živín.

Bôby potom putujú do špeciálneho stroja nazývaného melanžér, ktorý urobí poriadny kus práce. Melanžér je vybavený žulovými kameňmi, medzi ktorými sa bôby štyri dni melú a menia sa na kakaovú hmotu. V tejto fáze pridávame aj ďalšie suroviny, napríklad kakaové maslo pre jemnú konzistenciu alebo v prípade mliečnej čokolády sušené mlieko. Čokoládu následne nechávame zrieť, aby sa naplno rozvinula jej chuť a vôňa.

Predposledným krokom je temperovanie, počas ktorého sa čokoláda najprv zahreje, aby sa rozpustili všetky kryštály kakaového masla, potom prudko schladí a nakoniec opäť zohreje, avšak už len mierne, na bežnú teplotu. Načo toto všetko? Aby bola čokoláda prirodzene lesklá a úžasne chrumkavá. Potom už ostáva len odlievanie do tabuliek a je to hotové. Kvalitnejší spôsob výroby by ste hľadali len veľmi ťažko.

Výroba čokolády sa, samozrejme, nezaobíde bez pravidelných kontrol. A verte nám, že záujemcov o kontroly je z nejakého záhadného dôvodu viac než dosť.

K poctivosti stačí málo alebo zloženie bez záškodníkov

Rovnako ako pri ostatných výrobkoch aj pri čokoláde si zakladáme na čistote zloženia. Rozlúčiť sa preto môžete s palmovým olejom, sójovým lecitínom a ďalšími záškodníkmi. K poctivej čokoláde, poctivým maslám a vám, našim zákazníkom, proste nepatria.

Výpočet použitých surovín na etikete je preto stručný a tak to má byť. Naša 70 % tmavá čokoláda obsahuje len tri ingrediencie, všetky v BIO kvalite – kakaové bôby, kakaové maslo a panelu, čiže sušenú trstinovú šťavu. Novopripravená 51 % mliečna čokoláda je na tom podobne, okrem kakaového masla a kakaových bôbov do nej pridávame BIO trstinový cukor a sušené mlieko.

Pretože sme pri výrobe mliečnej čokolády mysleli hlavne na deti, zverili sme vizuál obalu šesťročnej Julinke, dcére nášho Mateja. Tá si totiž ako prvá vzala na starosť testovanie tejto mliečnej čokolády a hneď si ju zamilovala.

Už sa vám zbiehajú slinky? Potom sa stačí rozhodnúť, ktorú čokoládu ochutnáte ako prvú. Zaručene poteší aj ako darček!

Ako vyrábame čokoládu Ako vyrábame čokoládu
Ako vyrábame čokoládu Ako vyrábame čokoládu
Ako vyrábame čokoládu

Prečítali ste si o nich

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba: 6.45–16.00

Dokumenty

Obchodné podmienky

Reklamačný poriadok

Reklamační protokol

Ochrana osobných údajov

Odstúpenie od zmluvy

Cookies

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas s ich použitím.

Nastavenie cookies

Kontakt

Tel. +420 731 469 919
E-mail: [email protected]
Pracovní doba Po-Pá:
6.45–16.00

Cookies

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním webu vyjadrujete súhlas s ich použitím.

Nastavenie cookies

Veľkoobchod

Nakupovať

Registrácia

Nakupujte pro svůj obchod
Šufan VE VELKÉM